Honzo, AM jäykkäperät ja miten niillä ajetaan

Uusi alumiininen Honzo saapui taloon lokakuun lopussa.

Honzon saapumisen jälkeen Process ei ole tallista liikahtanut. Kyllä tuollainen 29″ jäykkäperä on huikean hauska normaalissa polkuajelussa.

Honzo 2016

 

 

 

 

 

Tuo Honzo on minulle kolmas jäykkäperäinen AM pyörä, ja niiden kanssa temutessa, kavereiden kanssa jutellessa sekä internettiä selatessa on tällaiset mielipiteet ja kysymykset muodostuneet.

    1. Tämä on tärkein juttu, ja koko tämän kirjoituksen ydin. Satula alas, ja ei pelkästään alamäkiin, vaan kokoajan. Tämän minulle opetti Aleksi Salomaa, kun en oikein tykännyt ajaa edellisellä jäykkäperällä Helsingin juurakko-kivikko polkuja. Pointti on, että satula niin alas että ei ole mitään järkeä yrittää istua alas ja polkea satulasta, kun kokoajan ajaa seisaaltaan, niin tekniset polut on todella hauskaa jumppaa ja pumppailua jäykkäperällä, mutta jos satulan nostaa ylös, niin homma ei toimi, satula vain hakkaa persauksiin ja ajaminen tökkii. Tämä on kaikkein suurin ero täysjoustolla ajamiseen, niillä voi polkea satulasta juurakkoisia polkuja, joten satulaa voi pitää ylhäällä paljon enemmän kuin jäykkäperällä. Alussa satula alhaalla jaksaa ajaa reilun tunnin ja sitten reidet alkaa loppua, mutta siitä se ajoaika pitenee kun käy polkemassa. Mielestäni jopa hissitolppa on riski, sitä haluaa nostaa tolppaa ylös kun väsyy, ja sitten satula on taas väärissä paikoissa ylhäällä ja homma ei toimi, joten itse en laita hissitolppaa jäykkäperään, sillä hommalla se satula on ja pysyy alhaalla. Tottakai tähän on poikkeuksena pidemmät tiesiirtymät, niille nostan satulan ylös.
    2. Ensimmäinen AM jäykkäperä oli 26″ ja sen jälkeen kaksi 29″ en ole 27.5″ rengaskoolla kokeillut, mutta uskon että jäykkäperässä tuota 29″ renkaan tuomaa parempaa esteen ylitystä ainakin minun puutteellisella ajotekniikalla tarvitaan. Toinen mielipide on suhteessa noihin plussa kokoisiin renkaisiin. Olin ajatellut että jäykkäperään olisi fiksua hommata toiset kiekot 27.5+ renkaille lumisia talvikelejä varten, mutta nyt vaikuttaa siltä ei ole mitään järkeä. Plussa koon renkaat ei kuitenkaan ole vielä läskipyörän korvike ja ero plussarenkailla ja normi 29″ renkailla lumikelissä on sen verran pieni että se ei ole panostuksen arvoinen. Tämä ei ole siis kokeiltu juttu, vaan internetin ja tuttujen kanssa jutteluiden perusteella muodostettu käsitys. Loppukaneetti kohtaan 2: 29″ on ykkösvalinta, ehkä.
    3. Steel is real, vai onko? Minun ensimmäinen jäykkäperäinen oli terästä ja kaksi jälkimmäistä on alumiiniä. Olisi todella mielenkiintoista saada oikeasti kokeilla samalla idealla tehtyä aluuministä ja teräksistä peräkkäin. Tuntuu että ehkä tämä on paljon kytköksissä tuohon satulan korkeus asiaan, pehmeydellä on eritavalla merkitystä jos polkee satulasta, mutta seisaaltaa ei uusi alumiini Honzo ole tuntunut yhtään kovalta, ennemmin vain hyvin reagoivalta ja jämäkältä.

Tuollainen jäykkäperä on loistava pari enskapyörälle, ainakin itselle peruspolkujen ajelu käy vähän tylsäksi 160mm enskapyörällä, jäykkäperällä tekemistä on enemmän ja vauhtia saa tasaisella helpommin. Uusi Honzo on ollut täydellinen pari Processille.

Kategoria(t): Ajelut, Kalusto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Honzo, AM jäykkäperät ja miten niillä ajetaan

  1. Mikko sanoo:

    Mites enskat Hontzolla? Itsellä ajatuksena siirtyä täysin HT linjalle tarkan kontrollin ja hauskuuden myötä, sekunttien kustannuksella..

    • tapiokymalainen sanoo:

      Ajoin aikanaan vuonna 2008 ensimmäisen kisavuoteni jäykkäperällä, kun ei ollut rahaa täysjoustoon. Siitä on jäänyt sen verran traumoja että en ole kyllä suunnitellut Honzolla kisaavani. Nythän kyllä pyörät, laji ja renkaat on hyvin toista kuin silloin, joten mielenkiintoista tuo voisi kyllä olla. Toistaiseksi ei, mutta en ehkä joku päivä tuo on kiinnostava ajatus. Veikkaan kyllä että ensikesänä jäykkäperäsarjassa nähdään mielenkiintoista kisaamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s