Himoksen kisaraportti

Ennakkovalmistelut:
Luulin että en pääse kisoihin ollenkaan, joten ei kovin kummoisia ennakkovalmisteluita, kisaa edeltävällä viikolla ajelin työmatkat leppoisasti jotta olin kunnolla palautunut kun tiedossa oli että aika raskas kisa on tulossa.
Pyörään vaihdoin treenipäivää varten 2.3 Shortyn eteen ja 2.3 HR2 renkaan taakse. Hucknorris protot sisään, eteen 1.8bar ja taakse 1.95bar. Käsittelin pyörän pinnat silikonilla jotta muta ei tarttuisi jokapaikkaan.
Treenipäivä:
Pääsin tutustumaan pätkiin Ukkolan Jannen kanssa. Ne ketkä ei herraa tunne, niin Jannehan on varsin pitkään ajanut kova kuski, joka on nyt pitänyt pari vuotta taukoa. Olisikohan Janne voittanut Enduron SM-sarjan viimeksi vuonna 2011? Lähdettiin Jannen kanssa mukavassa poutasäässä ajamaan ensimmäiselle EK:lle, ja noin kahden minuutin ajon jälkeen alkoi sataa aika reilusti vettä. Kiva. Aika märkä olo kun päästiin EK1:n lähtöön, mutta kuitenkaan ei ollut kylmä. Loikoteltiin EK1 läpi pysähtymättä ja nauhoittelin EK:n samalla kypäräkameralle. Alussa ihan ihmetteli että onko takarenkaassa ja pyörässä kaikki kunnossa kun HR2 vain luisteli mudan päällä, tuntui että vetopitoa ei ollut lainkaan, mutta kyllä se oli vain liukkautta eikä mitään muuta.
EK2 työnnettiin ylös ja katseltiin samalla linjat. Ei siinä mitään ihmeellistä ollut, kivaa oli että jyrkän metsän viimeisessä mutkassa oli jätetty kiven yli tuleva linja auki. Rinteen poikittain menevä kivikkosuora oli jo alkuun aika haastavassa kunnossa, koitin katsella siihen linjaa, mutta orientoiduin kyllä siihen että kisassa voi vain kokeilla että sattuuko menemään ajamalla, ja jos ei niin sitten vaan juoksuksi. Alaspäin ajellessa viimeiset nurmikkomutkat tuntui koko pätkän vaikeimmilta ajaa hyvin. EK2:n maalissa Gopro alkoi piippailemaan ihan omia aikojaan, olisi näköjään pitänyt olla sadekelissä veden pitävä takakansi kiinni. Käytiin heittämässä Gopro mökille kuivamaan.
EK3 työnnettiin pätkää pitkin ylös. Sitten ajettiin puoliväliin alas ja työnnettiin taas takaisin ylös. Suurin juttu oli ehkä alussa oleva metsäkoneen ura joka oli kaivautunut aika mutakuoppaiseksi. Toista kertaa ylös tullessa katsoin että no se saman metsäkoneuran toinen puoli on paljon paremmassa kunnossa. Katsottiin linjat mistä sille toiselle uralle kannattaa mennä ja missä kannattaa tulla pois, ei testattu ajamalla, mutta päätin että tuossa mennään kisapäivänä.
EK4 oli myös viimevuodelta tuttua tavaraa, ihan normaalisti ajeltiin ylös ja kertaalleen alas. Heti alkumetsän jälkeen tuli pysähdyttyä katsomaan linjoja, ja kyllä siitä jotain fiksua linjaa löytyikin, mutta ei mitään ratkaisevaa
EK5, ihan normi ajelu, ei tullut pysähdeltyä, paitsi sitten loppumetsän jyrkänteen jälkeisessä vasurissa eturengas lipesi juuresta ja kyljelleen, vasen polvi suoraan terävään kiven kulmaan, ihan hämmästyin kuinka hyvin RaceFacen uutta D3O matskua oleva polkkari otti iskun pois.
Illalla ensin vaihdoin pyörään myös Shortyn taakse, ja vaihdoin vaihdevaijerin kuoren pois rungon sisäisestä viennistä koko matkalle yhtenäiseksi kuoreksi kun vaihtaminen alkoi vähän takeltelemaan.
Katseltiin sitten läppäriltä viimevuoden EK videot kerran läpi, EK:t 1,2,4,5 oli riittävän samanlaisia, jotta videolta pystyi tekemään vähän suunnittelua. Suurin ero verrattuna Messilään, ja minkä uskon paljon vaikuttaneen tulokseen oli että katsoin videolta tarkkaan paikat missä kannattaa polkea niin paljon kuin vain jaksaa, ja missä on turha väsyttää itseään polkemalla. Esim EK1:llä päätin että poljen alussa niin paljon kuin vain jaksan, kunnes pellon lopussa tulee tasamaamutkia, otan ne rauhallisemmin ja sitten taas poljen täysillä kun pätkä alkaa viettämään tiellä. EK4:llä, poljen alun tasamaan ihan täysillä, sitten otan sen jälkeisen metsä/hakkuuaukean vähän rauhallisemmin ja taas tieosuuden alussa poljen ihan täysillä, kunnes taas vähän palauttelen loppumetsässä ja lopun kurarallin taas poljen täysillä. Kävin kaikille pätkille vastaavan suunnitelman läpi.
Olin treenipäivän tosi hyvällä fiiliksellä, tykkään kovasti ajaa mutaisella ja liukkaalla kelillä, varustehuolto vaan ei ole mutakelillä kivaa.
Kisapäivä:
Aamupala maistui paljon paremmin kuin kisa-aamuna normaalisti, olin aika innoissaan lähdössä pätkille. En ole koskaan ennen ajanut noin mutaista keliä, ja minulla ei ole koskaan ennen ollut mutapiikki rengasta takana, mutta oletin että hauskaa tulee olemaan.
EK1, alussa ihan yllätyin miten hyvin jaksoin polkea, ja suunnitelma tuntui toimivan, kun otti alun tasamaaosuuden loppupään mutkat vähän rauhallisemmin, niin jaloista löytyi taas ruutia kun kärrytie aukesi. Siinä tulikin sitten virhe, kuivalla kelillä, tai hitaammin ajaessa se kärrytien ensimmäinen vasuri ei ollut mikään ongelma, mutta nyt kun siihen oli runtannut kunnolla vauhtia niin jouduin jarruille että sai pyörän siihen mutkaan taittumaan. No nyt pitäisi sitten polkea vauhdit uudelleen, mutta jalat oli äsköisestä kiihdytyksestä aika hapoilla. Siihen kun lisätään mutarenkaitten rullaavuus, niin tuntui että pyörä suorastaan mateli pätkän nopeimmassa osuudessa. Tämä vähän harmitti pätkän lopussa, varmaankin 3-5 sek tuli tuon kämmin takia hukattua. Pätkäsijoitus kuitenkin ihan ok, eli 8.
EK2 Ihan OK suoritus, tuntui että mutarenkaiden pitoa ei uskalla ulosmitata lähellekkään niiden rajoja, ja kivikkorinne ylitys meni jouksuksi, mutta muuten ihan ok. Omaksi yllätykseksi toiseksi nopein aika 2 EK:lle.
EK3 Aikalailla nappisuoritus, tämän pätkän keskivaiheen tasamaaosuudella kyllä loppui jo jaloista potku, mutta ajolinjat osui kohtalaisesti. Alkupätkän ässälinjasta huolimatta EK sijoitus 8, mutta en näin poljettavalla pätkällä kuitenkaan näköjään kovin merkittävästi hävinnyt kavereille joilla on paljon enemmän potkua jaloissa, joten ehkä se linjavalinta sen verran auttoi.
EK4 Taas perus suorittamista, suunnitellut ajolinjat osui ja polkemissuunitelma tuntui toimivan. Mutarenkaat pelasti kyllä monessa kohdassa. EK sijoitus 5.
EK5 Samaa kauraa, varovaista ja “tarkkaa” ajamista. Ainoa sössi oli metsästä rinteeseen tullessa ajolinja valui alas ja jouduin potkuttelemaan vauhtia jotta pääsin rinteeseen. EK:lle toiseksi nopein aika.
Toinen kierros. Tauolla hieman hirvitti, minulla on kokemusta siitä että kun ensimmäinen kierros menee hyvin, niin keskittyminen jotenkin herpaantuu toiselle kierrokselle. Ensimmäisen kierroksen vielä jaksoi vielä ajaa hyvin.
EK2 toinen kierros. Niinhän siinä kävikin, jotenkin ajo oli jäykkää ja jo heti ensimmäisen ylämetsän alussa en keventänyt eturengasta mutkassa olevan poikittaisjuuren yli kuten edellisellä kerralla ja sehän vei eturenkaan alta ja miehen tonttiin. Nopeasti ylös ja jännitys oli poissa, loput pätkästä hyvin. EK sija 9, ja 9 sek hitaampi kuin ensimmäisellä kierroksella.
EK3 toinen kierros. Nyt viimeistään alkoi lähdössä tuntumaan että mies alkaa väsymään, kokemuksella päätin että pitää ottaa vielä pari naksua rauhallisemmin jotta ei ala väsyneenä räpeltämään turhia virheitä. Hyvin samanlainen ajo kuin ensimmäisellä kerralla, ehkä puolivälin tasamaalla pari vähän fiksumpaa linjaa. Sekunnin hitaampi EK aika kuin ensimmäisellä kerralla ja EK:lla sama sija 8.
EK4 toinen kierros. Samaa tarinaa, siirtymän jälkeen lähdössä väsyttää. Päätän vielä korostaa polkemissuunitelmaa, eli kaikki mitä miehestä löytyy alun tasaiselle ja sitten rauhallista ajoa, kunnes taas lopun tasaiselle kaikki mitä miehessä on siinä kohdassa jäljellä. Pätkä meni ihan suunnitelman mukaan ja lopputuloksena toiseksi nopein pätkäaika, tai no, sekunnin tarkkuudella kun on tuo ajanotto, niin tuo toiseksi nopein aika on myös neljällä muulla kaverilla. 3 sek hitaampi kuin ensimmäisellä kierroksella. Tämä EK näytti myös sinetoivan neljännen sijan, vielä edellisen EK:n jälkeen olin viidentenä ja Sakari oli minua 13 sek edellä kokoknaisajassa, mutta hänelle sattui tällä EK:lla jotain ja olinkin nyt 5sek Sakaria edellä.
EK5 toinen kierros. Lähdössä väsytti. Päätin ottaa varmanpäälle ja ajoin tarkkaa ja varovaista ajoa ja sainkin sillä aikalailla virheettömän suorituksen. Rinteen ylityksessä poljin niin paljon kun jaloista vielä löytyi. Lopun metsästä kun tultiin maalisuoran tielle tuli kurkusta spontaani karjaisu kun viimeiset tipat tiristettiin reisistä ketjulle. Kolmanneksi nopein EK aika, Sakaria 2 sek hitaampi, joten kolmen sekunnin turvin sija 4.
Kun kisan jälkeen selvitin tuota polkemissuunitelmaa ja kuinka runttasin pätkillä menemään, niin siinähän havahduttiin kuinka hyvä lisänimi Runttari Kymäläinen on. Sopiikin kivasti teemaan Death Grip Kymäläisen kanssa.
Screen Shot 2016-06-23 at 23.39.03

Kuva: Tuija Pellikka

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s